Hírek

Hírek

A 2021-es Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program nyertesei

« Vissza [ 2021. 11. 11. ]

Az írásbeli értékelést és a helyszíni látogatásokat követően versenyezhettek egymással az önkormányzatok az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségi programok keretében, a Belügyminisztériumban megrendezett 2021.november 10-ei ünnepélyes konferencián, ahol 10-10 percben mutatták be jó gyakorlataikat. A díjak odaítéléséről ezt követően született döntés, az idei évben 11 önkormányzat 12 pályázata részesült elismerésben.

 

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját 2008 óta hirdeti meg folyamatosan az önkormányzatok körében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Az idei évi megvalósításban a Belügyminisztérium, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, az Autonómia Alapítvány,  a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány, és az Országos Polgárőr Szövetség vettek részt.

A Program keretében ebben az évben azokat a már bizonyított jó önkormányzati gyakorlatokat vártuk, amelyek a járvány utáni újrakezdésben lehetnek hasznukra más önkormányzatoknak, függetlenül attól, hogy a járvány alatt, vagy előtte találták ki és próbálták ki azokat. Elvárásunk volt, hogy minimum egy éves bizonyított hatékony, hatásos, mások számára átvehető és megismételhető önkormányzati gyakorlat legyen négy témában: idősellátás, önkormányzati innovációk, bűnmegelőzés, közbiztonság valamint társadalmi felzárkózás területein.

A díjak pénzügyi fedezetét támogatásként valamennyi területen a Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította. A díjat a jó gyakorlat céljaival egyező célokra használhatják fel az önkormányzatok, az idei év legjobb önkormányzati gyakorlatai kategóriánként:

Önkormányzati innovációk (az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával):

  1. Ipolytölgyes Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
  2. Püspökszilágy Község Önkormányzata – 800.000,- Ft
  3. Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata – 500.000,- Ft

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok (A Belügyminisztérium támogatásával):

  1. Páty Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
  2. Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – 800.000,- Ft
  3. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat – 500.000,- Ft

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlatai kiemelten az otthoni szolgáltatások és ellátások jó gyakorlatai (az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával):

  1. Jánoshida Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
  2. Budakeszi Város Önkormányzata– 800.000,- Ft
  3. Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat – 500.000,- Ft

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok – szegénység elleni küzdelem munka biztosításával, munkahelyteremtéssel a település közösségének hasznára (A Belügyminisztérium támogatásával.)

  1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata – 1.300.000,- Ft
  2. Szigetvár Város Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
  3. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – 700.000,- Ft