Hírek

Hírek

Az aktív és minőségi időskorért!

« Vissza [ 2020. 08. 6. ]

A "Felkészülés az aktív időskorra" című Erasmus+ projekt tananyagait és a "Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában" című Legjobb Önkormányzati Gyakorlatot mutatták be Alsómocsoládon 2020. augusztus 4-én. A konferencián a község önkormányzata által vezetett nemzetközi partnerség tananyagairól tájékozódhattak az érdeklődők. A konzultáció során gyakorlatias ismereteket, valamint hasznos tanácsokat kaptak a minőségi időskor megéléséhez a programon részt vett hozzátartozók, családtagok és az idősgondozásban dolgozók.

A "Felkészülés az aktív időskorra" 2018-1-HU01-KA204-047707 Erasmus+ projekt keretein belül Alsómocsolád Község Önkormányzata együttműködésben Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzatával, a norvég Bjerkaker Learning LAB és a szlován  A.L.P. Peca d.o.o szervezetekkel 4 modulból álló tananyagot dolgozott ki a felnőtt tanulók számára, amelyek jó gyakorlatokat és az aktív öregedés tudatos felkészítésének innovatív megoldásait tartalmazzák. Az első modul az időskori informatika oktatásról és tanulásról szól. A második modul példákat, jó gyakorlatokat és útmutatást kínál minden korosztály számára az önkéntességhez. A harmadik modul a tudás átadásáról és tanácsadásról, továbbá arról szól, hogyan lehet új szokásokat kialakítani, majd azokat megtartani az egészséges életmód fenntartása érdekében, illetve miként lehet az időskort hasznos szabadidős tevékenységekkel tölteni. A negyedik modul számos jó gyakorlatot mutat be az aktív öregedésről és a generációk közötti együttműködésről, valamint arról, hogy mit tegyünk, ha kiderül, hogy egy családtagunk Alzheimer-kórral vagy Demenciával küzd. A rendezvényen a tananyagok ismertetésén túl,  a feldolgozásukat könnyítő gyakorlati tanácsokkal is ellátták a résztvevőket.

Ezt követően a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok egyikét ismerhették meg az érdeklődők a "Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában" címmel. A disszeminációs eseményen a TÖOSZ-t dr. Gyergyák Ferenc főtitkár képviselte.

Alsómocsolód jó gyakorlatának célja egy minőségi, idősközpontú, holisztikus gondozási-ápolási szemlélet megvalósítása, minőségi és boldog időskor megélésének segítése. Innovatív jellegét a komplexitása és holisztikus szemlélete adja, amely eredményeként gondolkodó ápolást és gondozást, egészségtudatos szemléletet nyújt. Megvalósításában a mentálhigiénés munkatárson, az ápolást és gondozást végző szakszemélyzeten túl önkéntesek, civil szervezetek, fiatal generációk is jelentős mértékben vállalnak részt.

A jó gyakorlat hatásaként a sokoldalú és széleskörű gondozási és közösségi tevékenység révén az idős kiegyensúlyozott, harmonikus és egészségtudatos, aktív, minőségi életet tud eltölteni a Településen és Intézményi keretek között is, tudhatták meg a résztvevők nem csupán az elhangzott előadás során, hanem az Intézmény látogatáskor személyes tapasztalatokat gyűjtve.

 

Forrás: Alsómocsolád Község Önkormányzata / Balogh Anikó
Fotó: Alsómocsolád Község Önkormányzata